Innsamlingsdelen 2020

Nå er Aksjon Aluminium ferdig for i år, og det har vært et enormt engasjement. Over 10 000 elever meldte seg på årets aksjon og i løpet av fire uker har det blitt samlet inn over 100 000 enheter med aluminiumsemballasje. Det ble satt rekord på antall innsendte bidrag til kreativt gjenbruk, og vi har mottatt flere hundre spennende gjenbruksidéer!

Samlet inn mest emballasje per elev

Klasse 7B fra Husabø skole samlet inn mest kilo aluminiumsemballasje per elev og får nå reise på klassetur til Hydros valseverk i Holmestrand. Der resirkuleres blant annet alle brus- og ølbokser som pantes i Norge. Her vil elevene få se hvordan aluminiumen de har samlet blir smeltet og resirkulert til ny bruk.

– Det er fantastisk å se engasjementet Aksjon Aluminium har skapt, og at det er mulig å øke kunnskap om resirkulering på en morsom måte. Aluminium er et 100% resirkulerbart materiale – men for at det skal brukes om igjen og få nytt liv må det leveres tilbake og gjenvinnes. Slik kan vi alle bidra til en mer bærekraftig fremtid, sier Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Hydro.

Innsamlingsdelens vinnere

7B Husabø skole – 1. plass


5A Sørli skole – tilfeldig vinner
7 Odnes skole – 2. plass
6 Harran oppvekstsenter – 3. plass

5C Åsvang skole – 4. plass

7A Husabø skole – 5. plass


7B Ankenes skole – 6. plass
7 Tangen skole – 7. plass
7C Gyllenborg skole – 8. plass


7B Dokka skole – 9. plass

5A Hvalstad skole – 10. plass

I tillegg til 7B fra Husabø skole har klasse 5A fra Sørli skole blitt trukket ut som tilfeldig vinner. De vil også få reise til Hydro sitt valseverk i Holmestrand. Klassene som kom på 2.-10- plass har blitt tilsendt en spennende forskerpakke fra Forskerfabrikken.

Kjempebidrag for miljøet

Det finnes ingen tapere i Aksjon Aluminium, kun gjen-vinnere. Aluminium kan resirkuleres i det uendelige, og gjenvinnes når det sorteres som metallavfall. Resirkulering krever kun fem prosent av energien som skal til for å produsere aluminium første gang; med energien som kreves for å lage en ny aluminiumsboks, kan man lage 20 resirkulerte bokser. Slik sparer man energi og man sparer miljøet for CO2. Resirkuleringen til årets deltakere har spart masse energi som for eksempel kan brukes til å:

  • Lade en Tesla i 205 timer
  • Kjøre tur/retur Oslo – Kapp det gode håp
  • Produsere 153 sykler
  • La en motorsag stå på i over to år

Ny rekord for kreativt gjenbruk

Det ble satt rekord på antall innsendte bidrag til kreativt gjenbruk, og vi har mottatt flere hundre spennende gjenbruks idéer. Juryen gleder seg til å gå gjennom alle de spennende og kreative bidragene. Vinnerne vil bli kåret etter nyttår.

Gode vaner som hjelper miljøet

Vi håper konkurransen bidrar til å øke kunnskap som er viktig for miljøet. Resirkulering og gjenbruk er viktig, og vi kan se på aluminiumsemballasje som en ressurs – ikke bare søppel. Det er viktig å lage gode miljøvaner allerede når man er barn. Da kan man vekke et engasjement som varer livet ut. Kanskje finnes det mange voksne også som ikke vet at aluminium kan resirkuleres i det uendelige? I så fall håper vi barna kan lære opp de voksne.

Fakta om Aksjon Aluminium

  • Hydro, Norsk Metallgjenvinning og Forskerfabrikken samarbeider om å arrangere Aksjon Aluminium.
  • Aksjonen gir elever i 5.–7. klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår. Elevene skal resirkulere og gjenbruke emballasje laget av aluminium.
  • Aksjonen består av to deler som går over fire uker hver høst. Innsamlingen går ut på å registrere aluminiumsemballasje fra sitt eget husholdningsavfall. Kreativt gjenbruk går ut på å lage et gjenbrukskonsept som kan være alt fra bruksgjenstander til kunstverk.
  • Siden 2018 har over 70 000 elever deltatt og 719 420 003 enheter med aluminiumsemballasje har blitt resirkulert.