Resirkulering

Resirkuleringen foregår over tre uker. I denne perioden skal dere resirkulere og registrere så mye aluminiumsemballasje dere klarer.

Hva skal dere gjøre?

Elevene resirkulerer emballasje laget av aluminium hjemme og fører opp på rapporteringskortet ➜ Tar med kortet til lærer som registrer på Min Side ➜ Etter aksjonen kåres tre vinnere

Kriterier

Det er kun aluminiumsemballasje samlet inn i løpet av de tre aksjonsukene som skal registreres. Emballasjen skal komme fra elevenes egen husholdning.

Hva slags emballasje skal registreres?
Grillformer: Formene kan være grillformer av mange slag som fisk i form, kjøtt i form og grønnsaker i form.

Hermetikkbokser: Bokser er hermetikkbokser som for eksempel makrell i tomat, leverpostei, mais, hermetiske tomater og kokosmelk.

Folie: Folie er ca en knyttneve aluminiums folie når den er presset sammen.

Tuber: Tuber kan være tuber til majones, kaviar, smøreost og lignende.

Ikke drikkebokser: I Norge har vi ett av verdens beste pantesystemer, pantebokser skal derfor ikke registreres.

Hvordan deltar man?

Aller først må du som lærer opprette en bruker. Det kan gjøres her. Deretter må klassen registreres – en lærer kan registrere flere klasser.

Når aksjonen har startet kan dere begynne å registrere aluminiumsemballasje. Som et bevis på at elevene har resirkulert hjemme tar de med seg et utfylt rapporteringskort til skolen. Læreren fører inn tallene på Min Side. Det er opp til deg som lærer å bestemme hvor ofte du vil legge inn tall, men det er lurt å gjøre det ukentlig for å se hvordan dere ligger an. Min Side stenger én uke etter aksjonsslutt.

Kreativt gjenbruk

Kreativt gjenbruk pågår i tre uker. I denne perioden skal dere komme opp med den beste gjenbruksidéen.

Hva skal dere gjøre?

Elevene tar med emballasje på skolen ➜ Klassen kommer opp med idéer til hva man kan lage av det ➜ Klassen lager gjenstander ➜ Lærer sender inn bilder av elevenes verk ➜ Juryen trekker ut tre vinnere

Kriterier

Hva kan man bruke gjenvunnet aluminium til? I denne delen av aksjonen skal dere sende inn deres beste gjenbruksidéer. Det kan være alt fra leker til kjøkkenredskaper. Tidligere har vi mottatt lampeskjermer, juletrær, roboter, uroer og m.m – alt laget av resirkulert aluminium. Her er det ingen fasit, men en jury velger ut en heldig vinner ut i fra disse kriteriene:

  • Idéen har en bruksfunksjon
  • Idéen har en tydelig overvekt av aluminium

Tips! Kanskje dere kan lage noe kult av aluminiumen fra innsamlingen?

Hvordan deltar man?

Send inn bilder/video av gjenstandene dere har laget til info@aksjongjenvinning.no. Dere får tre uker på å komme opp med og utvikle idéen(e). Det er lov å sende inn mer enn ett bidrag!

Mailen må inneholde:

  • navn på skolen
  • klasse med antall elever
  • kontaktinformasjon til kontaktlærer
  • idéene (i form av bilder, video osv) må merkes med hva det skal forestille

Premier

Uansett om dere stikker av gårde med en premie eller ikke, finnes det ingen tapere i Aksjon Gjenvinning – bare gjenvinnere!

Klassen som registrerer mest kg aluminium per elev vinner en klassetur arrangert av Hydro. Klassen som som kommer opp med den beste gjenvinningsidéen vinner en klassetur arrangert av Norsk Metallgjenvinning. Om det skulle vise seg vanskelig for Hydro og/eller Norsk Metallgjenvinning å arrangere turen, vil klassen motta 15 000 NOK til klassetur med faglig innhold. Klassen blir da ansvarlig for å gjennomføre turen.

Klassene som kommer på 2. og 3. plass vil motta en spennende forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken.

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer undervisningsopplegg som involverer aluminium. Slik kan du enkelt jobbe med Aksjon Gjenvinning i forskjellige fag!

Les mer