Aksjonsdelene

Aksjon gjenvinning består av to deler: Resirkulering og Kreativ oppgave.


Resirkulering:

Resirkuleringen foregår over tre uker.

 1. Elevene skal resirkulere så mye aluminiumsemballasje som de klarer.
 2. De skal føre opp sitt resultat på rapporteringskortet dere får utdelt.
 3. Elevene ta deretter ta med kortet til skolen,så læreren kan registere resultatet på Min side.
 4. Tre vinnere kåres når aksjonen avsluttes.

Kriterier

Det er kun aluminiumsemballasje samlet inn i løpet av de tre aksjonsukene som skal registreres. Emballasjen skal komme fra elevenes egen husholdning, og tilhøre en av følgende kategorier:

Grillformer: Grillformer av mange slag, som fisk i form, kjøtt i form og grønnsaker i form.

Hermetikkbokser: For eksempel makrell i tomat, leverpostei, mais, hermetiske tomater og kokosmelk.

Folie: Folie er ca én knyttneve med sammenpresset aluminiumsfolie.

Tuber: Tuber kan være majonestuber, kaviartuber, smøreost og lignende.

Hvordan deltar man?

Aller først må du som lærer opprette en bruker. Det kan gjøres her. Deretter må klassen registreres. Én lærer kan registrere flere klasser. Når aksjonen har startet kan dere begynne å registrere aluminiumsemballasje. Som et bevis på at elevene har resirkulert hjemme tar de med seg et utfylt rapporteringskort til skolen. Læreren fører inn tallene på Min Side. Det er opp til deg som lærer å bestemme hvor ofte du vil legge inn tall, men det er lurt å gjøre det ukentlig for å se hvordan dere ligger an. Min Side stenger én uke etter aksjonsslutt.


Kreativ oppgave

I den kreativ oppgaven i år skal elevene skal lage en liten tegneserie om resirkulering av aluminium. Den kan være med eller uten tekst. Den kan være fin eller stygg. Seriøs eller morsom. Dere bestemmer! Vi vil komme med en veiledning til barna som gir noen enkle tips og retningslinjer for hva de må tenke på når de skal lage en tegneserie. Læreren sender inn bilde av tegneserien, og i en live-sending den 14. desember kåres tre vinnere. Alle klassene kan være med å stemme på sin favoritt!

Lise Myhre er en ekte tegneserieskaper. Hun har tegnet den populære tegneserien Nemi i over 25 år, og er på det meste blitt publisert i rundt 150 aviser og nettsteder. Alle dere som deltar i Aksjon gjenvinning vil motta hennes beste tips til hvordan dere kommer i gang med deres egen tegneseriestripe!

Elevene kan velge én av følgende oppgaver:

 1. Aluminium kan resirkuleres i det uendelige. Fortell om livet til en aluminiumstube. Blir den resirkulert? Blir den ikke resirkulert? Blir den sint på en hermetikkboks? Det bestemmer du helt selv!
 2. Kavlis Baconost-tube er laget av 100 prosent resirkulert aluminium, og  1 000 resirkulerte aluminiumstuber kan til slutt bli til en sykkel. Hvordan går det an? Vær kreativ!
 3. Det er utrolig viktig å resirkulere aluminium. Men hvorfor det, egentlig? Bruk fantasien og fortell om hvorfor vi resirkulerer.

Kriterier

Elevene kan gå sammen om å lage en tegneserie, eller lage hver sin. Tegneserien må ta utgangspunkt i temaet for tegneserien. Antall ruter bestemmer de selv. Her er det ingen fasit, men en jury velger ut en heldig vinner ut i fra disse kriteriene:

 • Tegneserien skal fylle ett A4-eller ett A3-ark.
 • Utgangspunkt i temaet
 • Klarhet og sammenheng i tegneserien
 • Kreativitet og visuell utforming

Hvordan deltar man?

Send inn bilder/video av tegneserien dere har laget til info@aksjongjenvinning.no. Dere får tre uker på å komme opp med og utvikle tegneserien. Det er lov å sende inn mer enn ett bidrag!

Mailen må inneholde:

 • navn på skolen
 • klasse med antall elever
 • kontaktinformasjon til kontaktlærer
 • tegneserien (i form av bilder)

Premier

Uansett om dere stikker av gårde med en premie eller ikke, finnes det ingen tapere i Aksjon Gjenvinning – bare gjenvinnere!

Klassen som registrerer flest kilo metallemballasje per elev vinner en klassetur arrangert av Hydro. Klassen som som kommer opp med den beste tegneserien vinner en klassetur arrangert av Norsk Metallgjenvinning. Om det skulle vise seg vanskelig for Hydro og/eller Norsk Metallgjenvinning å arrangere turen, vil klassen motta 15 000 NOK til klassetur med faglig innhold. Klassen blir da ansvarlig for å gjennomføre turen.

Klassene som kommer på 2. og 3. plass vil motta en spennende forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken. Den klassen som har resirkulert flest kilo aluminium totalt, og en tilfeldig vinner som trekkes, vil også motta en forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken.

 

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer undervisningsopplegg som involverer aluminium. Slik kan du enkelt jobbe med Aksjon Gjenvinning i forskjellige fag!

Les mer