AKSJON GJENVINNING

Aksjon Gjenvinning er en gratis, nasjonal aksjon som gir elever på 5.–7. trinn mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår.

Aksjonen går ut på å resirkulere emballasje laget av aluminium. Aluminiumsemballasje havner dessverre ofte i restavfallet – det skal vi endre på sammen!

Å lage noe av gjenvunnet aluminium krever kun 5 prosent av energien som trengs for å produsere produkter av helt ny aluminium. Det betyr at vi kan spare 95 prosent utslipp ved å resirkulere aluminiumsemballasjen vår!

I 2024 varer aksjonen fra 28. oktober til 15. november og består av to valgfrie deler:

  • Resirkuleringen foregår i tre uker. Her skal dere resirkulere og registrere så mye aluminiumsemballasje dere klarer. Kategoriene er: hermetikkbokser, grillformer, folie og tuber.
  • Kreativ oppgave går parallelt. I fjor skulle elevene designe en god løsning for oppbevaring av metallemballasje hjemme. I år skal de lage en morsom tegneserie med fokus på gjenvinning. Følg med for mer informasjon!

Meld klassen opp på Min Side og delta på de aksjonsdelene dere ønsker. 

Aksjon Gjenvinning på 1-2-3


Meget fornøyd med aksjonen. Elevene trenger tid til å innarbeide gode rutiner i hverdagen sin.
Med mye snakk om krise innen disse spørsmålene, er det fint å øke bevisstheten om at de kan påvirke framtiden sin ved å gjøre gode valg basert på kunnskap.
Kontaktlærer 2021


Hvorfor melde seg på?

Aksjonen gir deg som lærer en god anledning til å inkludere viktige temaer i undervisningen på en lettbeint og engasjerende måte. Bli med og gjør en enkel, men viktig innsats for miljøet sammen med din klasse!

  • Det er helt gratis å delta, og det er kjempeenkelt å melde seg på.
  • Du kan fritt bruke vårt undervisningsopplegg som er tilpasset læreplanen og som er lett å implementere i skolehverdagen.
  • Aksjonen, med materialgjenvinning og gjenbruk, er i tråd med fagfornyelsen og temaet bærekraftig utvikling.
  • Dere kan vinne flotte premier til hele klassen.
  • Alle klasser som melder seg på opptil fire uker før aksjonsstart, får tilsendt gratis klasseplakat og rapporteringskort.
  • Læreren får tilsendt lærerhefte med forslag til undervisningsøkter.
  • De første klassene som melder seg på får også garantert tilsendt forskerutstyr med et eksperiment nytt av året.

TIPS! For å sikre at dere kan være med, inkluder aksjonen i skolens årshjul.


Det har vært en veldig fin opplevelse for trinnet å være med på aksjon gjenvinning. Elevene var veldig ivrige og engasjerte over å være med på hele prosessen. Takk for at vi fikk oppleve det.
Kontaktlærer 2023


Hva har vi oppnådd med Aksjon Gjenvinning?

I 2021 byttet Aksjon Aluminium navn til Aksjon Gjenvinning. Siden aksjonen ble arrangert for første gang i 2018 har over 100 000 elever deltatt. De har samlet inn mange millioner enheter med aluminiumsemballasje. Når vi resirkulerer og gjenbruker materialer sparer vi masse energi sammenlignet med å produsere emballasje av nye råvarer. Takket være elevenes innsats, har vi klart å spare masse energi – energi som kan brukes til helt andre ting.

Se hvordan det gikk i fjor!

TIPS! Få bildet deres på forsiden – last opp aksjonsbilder på Min Side.


Gode økter og bra veiledning. Veldig overkommelig aksjon, der man kan gjøre mer ut av det hvis man ønsker. Mange varierte undervisningstilbud..
Kontaktlærer 2023


Hvem arrangerer aksjonen?

Hydro, Norsk Metallgjenvinning AS, Forskerfabrikken, Kavlifondet og Kavli arrangerer Aksjon Gjenvinning.  Vi håper at Aksjon Gjenvinning bidrar til mer kunnskap og engasjement om resirkulering av aluminium, og at elevene lærer mer om gjenvinning, energibruk og miljøansvar på en spennende og morsom måte.


Hydro er et ledende industriselskap som bygger virksomheter og partnerskap for en mer bærekraftig fremtid. Vi utvikler bransjer som betyr noe for mennesker og samfunn.  Siden 1905 har Hydro utviklet naturressurser til verdifulle produkter for mennesker og virksomheter og skapt trygge arbeidsplasser for våre 34 000 ansatte ved flere enn 140 verk i 40 land.  

 I dag eier og driver vi ulike virksomheter og har investeringer med basis i bærekraftige næringer. Hydro er gjennom sine virksomheter til stede i en rekke markedssegmenter for aluminium, energi, metallgjenvinning, fornybar energi og batterier, som gir oss unik innsikt, kunnskap og kompetanse. Hydro skal være ledende i arbeidet med å skape en mer bærekraftig fremtid og ønsker å skape mer livskraftige samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser til løsninger og produkter. 

 

NMG_Logo

Norsk Metallgjenvinning er et godkjent returselskap. Vårt formål er å støtte opp om Norske og Europeiske ambisjoner knyttet til sirkulær økonomi. NMG utvikler, styre og overvåke kostnadseffektive og konkurransenøytrale returordninger for innsamling og gjenvinning av metallemballasje, slik at de til enhver tid gjeldende mål satt av offentlige myndigheter for dette området blir oppfylt. 


Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som jobber for å spre realfagsglede og -forståelse til barn over hele landet. Siden 2002 har vi inspirert over en halv million barn til å utforske naturvitenskapens spennende verden via våre kurs, sommerskoler og pedagogiske leker. Vi tilbyr også etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage og skole.

 

Kavli_logo

Kavli eet matvarekonsern med en lang og stolt historie! Fordi vi eies av Kavlifondet, deler vi ut hele overskuddet vårt til gode formål innen humanitært arbeid, forskning og kultur. Virksomheten i Norge består av O. Kavli i Bergen og Q-Meieriene på Jæren og i Gausdal. 

Kavli lager smøreost, majones, kaviar, HaPå og mange andre velsmakende produkter som du finner i dagligvarebutikken. Hver gang du handler et produkt fra Kavli, er du indirekte med på å støtte gode formål i inn- og utland. Derfor sier vi at det du gjør hver dag, er med på å gi noen andre en bedrehverdag. 

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer undervisningsopplegg som involverer aluminium. Slik kan du enkelt jobbe med Aksjon Gjenvinning i forskjellige fag!

Les mer