Kreative resirkuleringsstjerner over hele landet!

I år var Aksjon Aluminium delt inn i tre deler. I del to av aksjonen sendte 5.-7. klasser fra hele landet inn sine beste gjenvinningsidéer. Elevene skulle vise hva man kan bruke gjenvunnet aluminium til, og her var det kun fantasien som satte grenser. Nå har juryen kåret tre bidrag de mener skilte seg litt ekstra ut.

I juryen satt Hanne S. Finstad fra Forskerfabrikken, Hilde Kallevig fra Norsk Hydro, Knut Rinden fra Norsk Metallgjenvinning og Amalie Driveklepp. Amalie er kjent fra både Symesterskapet på NRK og for sine flotte ballkjoler laget av resirkulerte materialer. Juryens kriterier var i hvilken grad idéen er overraskende, sprer glede, innebærer en kreativ løsning og at idéen har en tydelig overvekt av aluminium.

Det er flott hvordan Aksjon Aluminium setter gjenbruk og gjenvinning i fokus. For å sørge for at vi gjenbruker mest mulige av de verdifulle materialer vi utvinner, så må flere nordmenn bli flinkere til å resirkulere og her er barna våre viktigste agenter.
Hilde Kallevig – Norsk Hydro

 

Helt i topp

På første plass finner vi 7. klasse fra Håvik skole på Karmøy. De vinner en klassetur til Norsk Metallgjenvinning sitt nye anlegg i Fredrikstad. Klassen har laget en flott lekebro av aluminium. Juryens begrunnelse er:

-Lekebroen kan brukes i mange år fremover. Kanskje kan den inspirere flere til å lage leker selv, istedenfor å kjøpe nye.

-Skaperne har gjort seg flid med produktet. Det er et symmetrisk og estetisk byggverk, som fort kan utvikles til å bli en hel by.

-Lekebroen benytter materialets egenskaper på best mulig måte, da aluminium egner seg godt til å bygge sterke og lette konstruksjoner.

-Å bygge og designe sammen med andre gir en mestringsfølelse og godt samarbeid. Dette produktet vil mange ha glede av å leke med sammen.

Det var fantastisk å se hvordan vinnerlaget laget en brokonstruksjon av brukte aluminiumsbokser. Hydro’s beste ingeniører tegner for tiden det som kan bli verdens første hengebro av aluminium, hvor vi ønsker å bruke resirkulert aluminium. Så vinnerlaget har tenkt smart og vært innovative.
Hilde Kallevig – Norsk Hydro

 

Flere vinnere

Juryen ble så imponert over alle bidragene at de besluttet å kåre to ekstra vinnere. Disse klassene vil motta en helt spesiell forskerpakke fra Forskerfabrikken. Med den kan de utføre mange kule eksperimenter ved hjelp av blant annet aluminium.

Det er moro for oss som jobber med gjenvinning å se bredden og engasjementet fra alle elevene under årets aksjon – at de gjenbruker aluminiumsemballasjen kreativt før den går videre til gjenvinning.
Knut Rinden – Norsk Metallgjenvinning

 

6B fra Midtbygda barneskole i Siljan har laget et vakkert juletre av aluminium. Juryens begrunnelse er:

-Treet sprer glede og kan være til inspirasjon for hvordan man kan pynte til jul uten å kjøpe nytt tre eller pynt.

– Treet passer like fint i et klasserom som hjemme.

-Konstruksjonen er full av kreative løsninger, og aluminium er gjennomgående som materiale i stamme, grener, pynt og pakker.

 

6A fra Midtbygda barneskole i Siljan har laget en kul lampeskjerm av aluminium. Juryens begrunnelse er:

-Idéen er god og passer spesielt godt i land hvor det ikke er panteordning.

-Lampeskjermen har et flott og enkelt design som skaperne har gjort seg flid med.

-Dette er et produkt man har bruk for og som viser at man kan lage praktiske gjenstander av resirkulerte materialer.

 

Det gøy å se at  brukte materialer kan få nytt liv på så mange ulike måter. Vi håper dette kan inspirere flere til å tenke gjenbruk i hverdagen.
Hanne S. Finstad – Forskerfabrikken

Vi oppfordrer alle til å gjenvinne materialene etter at man er ferdig med gjenbruket. Først gjenbruk, så gjenvinning! Dette gjelder også for bidragene som er sendt inn til konkurransen.

En ekstra takk går ut til alle klasser som sendte inn i bidrag!