Lag din egen pekepenn

Her kan dere lære mer om aluminiums evne til å lede elektrisitet. Samtidig kan dere erfare hvordan en berøringsskjerm virker, og hvorfor fingrene våre kan aktivere skjermen.

I dag har de aller fleste brukt en mobiltelefon med berøringsskjerm. Den virker fint så lenge du bruker fingrene dine, men hvis du tar på en hanske, eller prøver å bruke en vanlig penn eller blyant for å berøre skjermen virker det ikke. Har du lurt på hvorfor?

Berøringsskjermen på mobiltelefonen kan bare aktiveres av elektrisk strøm, derfor må vi berøre den med noe som leder strøm. Kroppen vår kan lede strøm, derfor virker skjermen når vi berører den med fingrene, eller nesetippen for den saks skyld.

En pekepenn er en penn som kan aktivere en berøringsskjerm. I denne oppgaven skal vi lage en pekepenn av en gammel kulepenn. Samtidig kan vi lære litt om elektrisk ledningsevne og hvilke stoffer som kan og ikke kan lede strøm.

Kompetansemål

Naturfag

utforske elektriske og magnetiske krefter gjennom forsøk og samtale om hvordan vi utnytter elektrisk energi i dagliglivet
bruke partikkelmodellen til å forklare faseoverganger og egenskapene til faste stoffer, væsker og gasser 

Sentrale begreper

Ledende og ikke-ledende materialer, elektrisk ledningsevne