Tett og intens innspurt i Aksjon Gjenvinning 

En fantastisk gjenvinningsaksjon med over 700 engasjerte klasser er over for i år. Tre uker med resirkulering og gjenbruk har fløyet, men klassene har fortsatt én uke igjen på å registrere resultatene sine før en (gjen)vinner skal krones. Juryen skal også kåre årets kreative bidrag! Og hvordan har innspurten vært for 6.-klassingene på Sædalen skole?    

På aksjonens siste dag er det klart at elevene har resirkulert nesten 600 kg med aluminiumsemballasje. På fylkesbasis er det stadig elevene i Nordland som leder kappløpet, men denne uken har Trøndelag gjort et byks og for alvor meldt seg på resirkulerings-racet.  

– Ja, nå oppfordrer vi alle klassene til å huske på å registrere den innsamlede emballasjen for alle de tre ukene. Det er en klasse som ligger veldig bra an til førsteplassen nå, men ting kan fortsatt skje, og det er veldig jevnt på pallen. Siste frist for å registrere klassens resirkuleringsresultater er fredag 25. november, sier markedssjef i Forskerfabrikken, Anne Eriksen. 

Under fjorårets aksjon ble det resirkulert 762 kilo aluminiumsemballasje. Med en dobling av påmeldte elever sammenlignet med i fjor, tror Eriksen at det kan bli ny resirkuleringsrekord for aksjonen.    

UTFORSKER: For å unngå matsvinn, har elevene på Sædalen skole tidligere forsket på hvordan man på best mulig måte kan få all smøreosten ut av Kavli-tuben før den resirkuleres som metallemballasje. Et godt miljøtips er å ha en brødskive tilgjengelig i stedet for å klemme siste resten ut i søppelet. Foto: Kavli.

– Siden det er så mange flere elever med i år kan det fort bli et ganske høyt tall. Samtidig har vi kortet ned aksjonen med en uke. Nei, dette blir veldig spennende. Rekord eller ei, det som er viktigst for oss er det at elevene lærer hvordan mange små bidrag kan gjøre en stor forskjell for miljøet. Gjennom en liten innsats i hverdagen sparer de både energi og miljøet for unødig utslipp av CO2. Det er miljøvern i beste praksis, sier hun.  

Inspirasjonsklasse  

Sædalen skole i Bergen har deltatt i Aksjon Gjenvinning med flere av sine klasser. I et nyhetsbrev til alle de påmeldte skolene, har sjettetrinnet servert oss ukentlig inspirasjon og innblikk fra sin innsats. Lærer Geir Edvard Geitle forteller at det har vært en kjekk opplevelse for elevene.  

– Vi har fått mye motivasjon gjennom å være inspirasjonsklasse, det har på en måte gjort det hele litt større. Og så synes vi at det var veldig fint at det kom to eksperimenter som vi kunne utforske. Det er veldig gøy når det kommer noe konkret som vi kan bruke, noe å ta og føle på.  Mange synes det var spesielt gøy å teste el-detektoren, sier læreren.  

– Jeg lærte at øredobbene mine leder strøm, skyter Martine (11) begeistret inn.  

Sammen med klassevennene Alvilde (11), Nina (11) og Valentina (11) har hun, i tillegg til å lære om metallers egenskaper i eldetektor-eksperimentet, vært med på å lage et mikroskop av aluminiumsemballasje til årets kreative gjenbrukskonkurranse.  

Sædalen skole
I AKSJON: Elevene fra Sædalen fikk forskerfrakker på da de utforsket og forberedte aluminiumsemballasjen for resirkulering under fjorårets Aksjon Gjenvinning. Foto: Kavli.

Jentene i klasse 6A er enige om at det er den kreative gjenbruksdelen som har vært mest spennende under aksjonen.  

– Men det har ikke vært like gøy å ta mikroskopet fra hverandre og bygge det opp igjen når noe ikke fungerer, legger Martine til.  

Valentina synes også at det har vært kjedelig å måtte gjøre endringer, men konkluderer med at speilet som nå skal erstatte noe av aluminiumsfolien vil reflektere lyset enda bedre, og derfor gjøre susen.  

Gruppen har tatt i bruk flere typer materialer for å komme i mål med mikroskopet, som papp, plast, lim, skruer og spikre.  

 – Og av aluminiumsfolie har vi brukt folie, grillformer og fire bokser, sier Alvilde.  

 Lærer Geir Edvard forteller at elevene har laget flere kreative bidrag i år, og at de vil sende inn mellom fem og ti ideer til juryen i Aksjon Gjenvinning.  

Har tro på én av to 

I tillegg til å utvikle et stort spenn av kreative gjenbruksideer, har Sædalen skole også resirkulert aluminiumsemballasje i tre uker. Lærer Geir Edvard avslører at det er sjettetrinnet som hittil ligger best an internt på skolen, med 4,5 kilo resirkulert emballasje.  

 – Vi i A-gruppen ligger på første plass blant alle klassene fra Sædalen. De andre ligger langt bak oss, forteller en tydelig fornøyd Valentina.  

 – Vi registrerte to kort og så hoppet vi opp 40 plasser, legger Alvilde til.  Elever på Sædalen skole

 – Ja, da ble det stor jubel i klasserommet. Men femtetrinnet ligger bare to plasser bak oss. Det er litt prestisje i å være best på Sædalen. Flere av elevene har ikke registrert alle resultatene sine enda heller, så vi registrerer det siste på fredag, sier læreren.   

 Med en foreløpig 91. plass blant de 767 påmeldte klassene, har gjengen i 6A mindre tro på å vinne Aksjon Gjenvinnings resirkuleringsdel totalt sett.  

 – Jeg er veldig fornøyd med klassen og synes at folk har vært flinke, men det er ikke lenge igjen av aksjonen og fortsatt mange klasser som sikkert ikke har registrert sin emballasje, så jeg tror ikke at vi vinner hele resirkuleringskonkurransen, sier Martine.  

 Men de henger ikke med hodet av den grunn, for seier i den kreative gjenbrukskonkurransen tror de fortsatt på. I fjor vant klassen den kreative gjenbruksdelen med sitt hestepenal av aluminiumsemballasje. Juryen lot seg imponere både av ideen og den forklarende filmen som fulgte med. 

 – Vi skal lage video i år også, sier Alvilde.   

– Ja, og i år blir det musikk i videoen også. Det er veldig kult. Vi skal vise frem mikroskopet som vi har laget, og så har vi tenkt å lage et preparat. Preparat er det som man ser på i mikroskopet, forklarer Valentina.  

Gruppen forteller at samarbeidet og tanken på å vinne 15.000 kroner i klassepremie har vært en viktig motivasjon under aksjonen, men understreker at de uansett vil fortsette å resirkulere, og deler samtidig noen tips til andre som vil bli bedre på resirkulering av aluminiumsemballasje.   

 – Prøv å klemme ut alt fra tubene, i alle fall så mye som mulig, og husk å skille tuben og korken. Den ene skal i metall og den andre i plast. Og så bør du skylle former og bokser, sier Alvilde.    

 Martine, Alvilde og Valentinas beste miljøtips!  

  1. Re-design: Man kan for eksempel sy noe nytt av et plagg som er for lite. Gamle lakenposer kan bli til erteposer som man kan sjonglere og trikse med. Eller man kan sy et skjørt av en gammel gardin 
  2. Ta kortere og kaldere dusjer
  3. Skru ned temperaturen litt hjemme og gå heller i varmere klær inne
  4.  Sett vann i kjøleskapet i stedet for å la det renne i en evighet
  5. Bruk handlenett i butikken. Man kan enkelt strikke eller hekle sitt eget handlenett
Sædalen skole
Martine, Alvilde og Valentina på Sædalen skole.