Aluminium

Aluminium utgjør over 8 % av jordskorpen – det er kun grunnstoffene oksygen og silisium som det er mer av. Selv om det finnes mye aluminium i bakken tok det lang tid før vi mennesker oppdaget det. Metallet er nemlig godt kamuflert. I jordskorpa er det blandet sammen med oksygenatomer til noe som kalles aluminiumoksid.

8 fakta du bør vite om aluminium:

  • Det er et materiale som kan gjenvinnes uendelig.
  • Aluminium er lett og sterkt på samme tid.
  • Et stykke i aluminium veier kun en tredjedel av stål.
  • Aluminium kan være mykt – som i en brusboks, og hardt som i en bildør.
  • Sammenlignet med for eksempel kobber, som har blitt brukt av mennesker siden år 5000 f.Kr., er aluminium et ungt metall. Det har nemlig bare vært i menneskets hender i knapt 200 år.
  • Norge er kjent som et land som har mye kunnskap om aluminium.
  • 75 % av all aluminium som noensinne har blitt produsert er fortsatt er i bruk.
  • Aluminium brukes til alt fra matemballasje og elektroniske deler, til bygninger og kjøretøy.

Hvor kommer aluminium fra?

I flere tusen år har vi mennesker kjent til metaller som sølv, gull og jern, mens aluminium ble oppdaget så sent som i 1825. Den første tiden, etter at aluminium ble oppdaget, klarte man kun å rense ut veldig lite om gangen. Derfor ble metallet veldig verdifullt og ettertraktet. Den franske keiseren Napoleon III brukte faktisk servise av aluminium, mens gjestene hans «bare» fikk spise av gullservise. Noen år senere ble det oppdaget en metode for å rense store mengder aluminium fra en leire lignende bergart kalt bauksitt. Da ble det langt lettere å få tak i metallet.

Kjemiske egenskaper

Aluminium er blankt, sterkt og lett. Det kan enkelt formes ved valsing, pressing og trykking. Det lar seg for eksempel valse eller hamre til folier med en tykkelse på kun 0,001 mm. I dag bruker vi derfor metallet i biler, fly og romfartøy. Det gjør fartøyene lette, noe som gjør at de bruker mindre drivstoff.

Hvis du tenner på helt rent aluminium vil det begynne å brenne. Forsøker du å tenne på aluminiumsfolie eller en brusboks av aluminium skjer det ingenting. Det er fordi aluminiumet som ligger helt ytterst har bundet seg til seg oksygen i lufta og har blitt til aluminiumoksid, og det brenner ikke.

Resirkulering av aluminium

Det fine med aluminium er at det ikke blir ødelagt etter at vi har brukt det. Metallet kan nemlig smeltes om og brukes på nytt i det uendelige. Resirkulering krever mye mindre energi enn å lage aluminium fra bauksitt. Derfor er det viktig at mest mulig av aluminiumen vi bruker blir sendt til resirkulering.

Sentrale begreper

Atom – atomer er bittesmå usynlige byggeklosser. Alt rundt oss er laget av atomer.

Grunnstoff – det finnes mange ulike typer atomer. Alle disse kalles for grunnstoffer.

Bauksitt – en leireaktig bergart som inneholder mye aluminium.

Valse – når man valser aluminium trykker man store blokker tynnere og flatere. Nesten som å kjevle en deig.

Drivstoff – er for eksempel bensin, diesel eller gass.

Resirkulering – betyr at man lager nye ting av brukt aluminium. For å at dette skal være mulig, må vi putte all brukt aluminium i Glass & Metall.

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer undervisningsopplegg som involverer aluminium. Slik kan du enkelt jobbe med Aksjon Gjenvinning i forskjellige fag!

Les mer