Ny rekord for Aksjon Gjenvinning 2023!

Over 830 klasser over hele landet er snart klare for årets gjenvinningskonkurranse. Så mange klasser har aldri vært med før!

Klasse 7C på Nordpolen skole i Oslo er én av de som er klare for årets konkurranse. Vi besøkte klassen for å høre hvordan de forbereder seg til aksjonsstart neste mandag 30. oktober.

– Når vi er med på Aksjon Gjenvinning kan vi lære foreldrene våre å bli mer miljøvennlige, sier Thordis. De andre elevene er enige, og poengterer at det ikke er vanskelig å resirkulere.

– Og 95 prosent energi blir spart hvis man gjenvinner aluminium, forteller Unni. Det har klassen nemlig allerede lært, etter at lærer Hege Lofthus har vist dem en film om hva Aksjon Gjenvinning går ut på. Hun forteller at klassen nå skal lære å stille et forskningsspørsmål og utarbeide en hypotese, før hun deler ut petriskåler, pipetter – og et ukjent stoff.

– Kan vi smake på det? Spør en av guttene, før læreren forklarer at man må være forsiktig med ukjente stoffer. Etter å ha sett, luktet og kjent på det ukjente stoffet, foreslår Laura å blande stoffet med vann. Og reaksjonene lar ikke vente på seg.

– Oj, det ble helt hvitt, utbryter de. – Og det ble veldig mye større!

Mari og Liv Marie utforsker et ukjent stoff.

Lærer Hege spør om noen kan trekke en slutning om hva det ukjente stoffet egentlig er. Signe er først ute, og foreslår at dette er kunstig snø. Alba lurer på om dette kan være det samme som er inni bleier, og som trekker til seg væske når en baby tisser. Begge har helt rett, og Hege forteller klassen at det ukjente stoffet heter polynatriumakrylat.

 

Frøya og Alba følger spent med på hva som skjer når de tilsetter vann til det ukjente stoffet.
Mari og Liv Marie får seg en overraskelse under klassens eksperiment.

I neste uke skal klasse 7C på Nordpolen skole begynne å samle aluminium hjemme, og lærer Hege deler ut rapporteringskortene der elevene skal føre inn resultatet. Og det er nok litt motiverende at vinnerklassen vinner hele 15.000 kroner!

– Men det viktigste er jo at vi er med og gjør noe bra for miljøet, er alle enige om.

Elever i klasse 7C på Nordpolen skole i Oslo. Bak f.v: Mari, kontaktlærer Hege, Ludvig, Liv Marie og Sunniva Foran f.v: Frøya, Alba, Unni og Thordis.
Elever i klasse 7C på Nordpolen skole i Oslo. Bak f.v: Mari, kontaktlærer Hege, Ludvig, Liv Marie og Sunniva
Foran f.v: Frøya, Alba, Unni og Thordis.

24.10.23