Aluminium brukes i mye forskjellig matemballasje, alt fra kaviartuber til yoghurtbegre, makrellbokser, brusbokser og juicekartonger.

Metallet er så populært fordi det er lett å forme, det veier lite og det gjør at mat og drikke holder seg friskt lenge. Dermed blir også mindre mat kastet.

Aluminium er dermed både praktisk – og miljøvennlig! Det er 100% resirkulerbart, og gjenvinning krever kun fem prosent av energien det krever å produsere aluminium for første gang.

Aluminium er fremtidens metall da det kan resirkuleres igjen og igjen

 

Fire av fem tuber kastes!

Aluminium i søpla
Mye aluminium går rett i søpla

Mange av oss vet ikke hvor viktig det er å resirkulere aluminium eller hva som skal kastes hvor.

Undersøkelser viser at fire av fem tuber blir kastet i søppelet fremfor til gjenvinning.

Dette må vi klare å få slutt på! Å resirkulere mer matemballasje gjør at vi reduserer utslipp og unngår å tømme naturen for råstoffer som følge av gruvevirksomhet og raffinering. Dette sparer store mengder energi og CO2.

Det viktige er å sørge for at emballasjen blir levert til gjenvinning og går tilbake i kretsløpet.

Heldigvis er det flere som jobber for å få dette til.

I Aksjon aluminium lærer skoleelevene hva som kan gjenvinnes, hvordan det kan gjenvinnes og hva som skjer når vi gjenvinner. Også de som lager emballasje har et lignende prosjekt. Her samarbeider produsentene med forskerne for å finne best mulig løsninger. Dette prosjektet har de kalt «Prosjekt Alpakka».

Prosjekt Alpakka

  • Prosjekt Alpakka er ledet av Hydro, med Metallco, Kavli, Infinitum, Norsk Metallgjenvinning, SINTEF og NTNU som partnere.
  • Prosjektet vil jobbe for å forhindre at 40.000 tonn aluminium går til avfallsforbrenning årlig, som vil tilsvare en besparelse av mer enn 1,5 TWh og flere hundre tusen tonn CO2.
  • Dette skal oppnås gjennom tett samarbeid med eksperter på tvers av verdikjeden, mellom innsamlere, matprodusenter/emballasjedesignere og metallgjenvinnere, samt gjennom forbrukerne.

Du kan lese mer om Prosjekt Alpakka her.