Møt den kreative vinnerklassen fra 2021, og få deres beste miljøtips!

En liten uke før aksjonsstart har fjorårets kreative vinnere, sjette trinn ved Sædalen skole, kickstartet Aksjon Gjenvinning 2022. Nå ser de igjen frem til å samarbeide om gode gjenvinningsideer, og inviterer ukentlig mer enn 14 000 andre elever inn i klasserommet sitt!

– Vi har delt ut registreringskortene, hengt opp klasseplakater og i dag skal den første gruppen teste smelteblokkeksperimentet som vi har fått tilsendt. Så vi er så smått i gang allerede, sier Geir Edvard Geitle.

Geitle er en av lærerne til gjengen som vant den kreative gjenbruksdelen i Aksjon Gjenvinning 2021, og som nå har rukket å bli sjetteklassinger ved Sædalen skole i Bergen. Geitle har deltatt med flere av sine klasser siden starten i 2018, da aksjonen gikk under navnet Aksjon Aluminium.

– Jeg synes det er en fin miljøaksjon som forsterker det vi holder på med i undervisningen, og kan knyttes opp mot noe større som vi alle kan gjøre sammen. På den måten blir det ikke bare jeg som forteller elevene hvorfor det er viktig å tenke på klima og miljø, sier han.

Læreren understreker at elevene generelt er opptatt av tematikken, og har også flere ganger erfart at de kommer til han for å fortelle om ting knyttet til klima og miljø som de synes er dumt eller vanskelig.

– Elevene blir mer modne for hvert år og de forstår mer om temaet og hvordan kloden vår påvirkes. I tillegg til at elevene har tatt et steg, så er også aksjonen flinke til å fornye seg og undervisningsopplegget sitt. Så jeg synes det er fint og naturlig å gjenta dette en gang hver høst, sier han.

I tenkeboksen

Det kan det virke som om elevene også synes, for kvartetten Aksel (11), Alvilde (11), Scott (11) og Valentina (11) har allerede begynt å tenke på ideer til den kreative gjenbrukskonkurransen. De vil ikke røpe for mye, men deler likevel noen tanker.

To gutter som vant Aksjon Gjenvinning 2021
Aksel (t.v) og Scott ved Sædalen skole går i en av vinnerklassene fra fjorårets Aksjon Gjenvinning.

– Aksel tenkte litt på å lage en transformer, sier Scott.

– Ja, en slags leke som kan bli til flere ting, utdyper klassekamerat Aksel.

Valentina og Alvilde har også vært i tenkeboksen før aksjonsstart.

– Vi har tenkt litt på å lage en type brettspill, og så har vår gruppe også tenkt på et smykketre hvor man kan henge fra seg smykker og armbånd, forklarer Alvilde.

Alvilde legger ikke skjul på at det er spennende at man kan vinne kule premier, men forteller at klassen vil være med på aksjonen fordi gjenvinning av smøreosttuber, bokser, folie og andre typer aluminiumsemballasje er bra for miljøet. Det er klassevenninnen Valentina enig i.

– Hvis man resirkulerer så har man jo allerede aluminiumen, og da trenger man ikke å hogge ned mer regnskog, sier Valentina, som også er opptatt av at man må bevare hjemmet til de truede dyreartene i regnskogen.

Dobling fra i fjor

Så langt har 749 klasser med til sammen 14 150 elever fra femte til syvende trinn meldt seg på Aksjon Gjenvinning 2022. Det er en dobling av antall deltakere fra i fjor. Hver uke i november vil et nyhetsbrev med glimt fra aksjonshverdagen til sjetteklassingene ved Sædalen skole gå ut til alle de påmeldte klassene landet rundt.

Gjengen fra Bergen innrømmer at det er litt press, men samtidig spennende å få lov til å være en inspirasjonsklasse for andre elever. De husker fjorårets aksjon som et kjekt samarbeid.

– Femteklassingene som skal være med i år bør glede seg, for det er veldig gøy, sier Aksel.

– Og man lærer masse, sier Scott.

Men det er ikke bare deres jevnaldrende som får nytte av klassens miljøengasjement. Det kan se ut til at kunnskapen også kommer de voksne til nytte.

– Jeg har lært mine foreldre at korken og tuben på smøreosten skal kastes hver for seg som metall og plast. Det visste de ikke, sier Valentina.

NRK på besøk

Lærer Geir Geitle forteller at både elever og lærere ved Sædalen skole har en god kultur for å engasjere seg i miljøsaken.

Sædalen skole_2022
Sædalen skole deltar i Aksjon gjenvinning 2022.
Til venstre: lærer Geir Edvard Geitle

– Da Greta Thunberg gikk til streik for klimaet bestemte vi oss for å ha en egen aksjon her i området ved skolen. Da var NRK på besøk, og elevene kom på nyhetene. Det fikk langt mer oppmerksomhet enn hva de hadde forestilt seg. Mange av lærerne her er også opptatt av miljøsaken, og vi arrangerer jevnlig økter hvor vi plukker boss, vi rydder utendørs på våren og deltar i Aksjon Gjenvinning hvert år, sier han.

Nå ser sjetteklasse ved Sædalen skole frem til å sette i gang for fullt. Selv om det er litt tidlig å ha aksjonsstrategien spikret, er det i alle fall én ting de mener vil hjelpe dem på god vei mot en ny seier.

– Vi skal tenke litt som i fjor, sier Scott.

 

 

Aksel, Alvilde, Scott og Valentinas beste miljøreddertips:

  • Ikke kast søppel i naturen
  • Kjøp økologiske varer som ikke har blitt sprayet med giftige stoffer
  • Spis mindre rødt kjøtt
  • Kjør mindre bil, bruk kollektivtransport
  • Ta med deg pose på handleturen

 

NESTE UKE: Aksjon Gjenvinning er i gang på Sædalen skole. Se hvordan fjorårets vinnere har åpnet aksjonen med sine første registreringer, eksperimenter og mer.