Nes skole i Viken til topps!

Aldri før har konkurransen i Aksjon Gjenvinning vært hardere, med hele 872 påmeldte klasser fra hele landet. Til slutt var det Nes skole på Ringerike som gikk seirende ut av resirkuleringskonkurransen.

6. trinn ved Nes skole samlet nemlig inn hele 1,72 kg. metallemballasje hver over de tre ukene Aksjon Gjenvinning varte. De var tett fulgt av 7. trinn ved samme skole, mens det var Farsund skole i Agder som tok en hederlig 3. plass. Til sammen har norske elever i år samlet inn hele 1613 kg. aluminium til gjenvinning. Det tilsvarer mengden aluminium som brukes for å produsere 160 sykler, og når dette resirkuleres sparer vi miljøet for hele 14 tonn CO2-utslipp.

Bilde: Årets vinnere av resirkuering, 6. trinn ved Nes skole, Erik Heggerudstad og Linnea Berg.

Ekstra moro å se resultatene i år synes jeg, sier Oddleiv Grinaker, lærer på Nes skole. Våre 6.trinnselever gikk helt til topps med årets 7. trinn som nummer to og nykommerne våre, årets 5. trinn plasserte seg hederlig som nummer 10. Det er viktig å lære om resirkulering og verdien av det i samfunnsregnskapet. De som kanskje ikke var kjempeopptatt av miljø før, har blitt det etter hvert, og holdt på det. Som lærer synes jeg innsatsen har vært veldig god, og at det har ført til en permanent tilegnet vilje til og ønske om å være god på resirkulering samt en enda større bevissthet rundt avfallssortering er et stort pluss.

Aksjon Gjenvinning har til hensikt å engasjere skoleelevene i gjenvinning, og siden aksjonen så dagens lys i 2018 har over 100 000 elever deltatt.  De har samlet inn over 289.000 kg. aluminium, som har spart energi tilsvarende det årlige forbruket til 2100 Tesla-er. Når denne mengden aluminium har blitt resirkuleres, har vi spart miljøet for 2500 tonn CO2-utslipp.

 

Høyanger skule vant kreativ design

I år skulle elevene designe en kreativ oppbevaringsløsning for metallavfallet hjemme. Det kom inn over 340 forslag fra elever over hele landet, og  vinnerne ble kåret i en live-sending der alle elevene også fikk anledning til å stemme på sin favoritt.

Det var mange kreative og flotte bidrag som gjorde det vanskelig å kåre en vinner. Klasse 5A ved Høyanger vant konkurransen med sin Hai-mat. De hadde designet et søppelspann som så ut som en hai, der en pose på innsiden av munnen fanget opp metallavfallet. På andre plass kom 5. trinn ved Måndalen skolen med sin Krabice og 3. plassen gikk til 7. trinn ved Tørdal skole med sin roterende søppelkasse. Årets innovasjonspris gikk til 6. trinn ved Koppang skole med sitt Søppelkasse-monster.

 

Bilde: Årets vinnere av kreativ design, Høyanger skule, 5A

Marita Myklebust Tonning, lærer på Høyanger skule, kunne fortelle at jublen sto i taket når de vant slik at hele skolebygget nok kunne høre det.

– Vi tenkte at vi måtte lage noke som gjer at barn får lyst å gjenvinne. Vi ville gjere det til ein leik! Dei fleste barn synest dyr og monster er kult, så vi tenkte på det når vi teikna ideane våre. Vi er 23 i klassen, så for å finne ut kva bidrag vi skulle lage prototype av hadde vi avstemning i Microsoft Forms. Det var vanskelig å velge kven vi skulle stemme på, for det var så mange gode idear. Det kjekkaste var å lage prototypane. Vi vart delt inn i fire grupper, der alle samarbeida om kvar sin prototype. Vi brukte mykje tid på å få det til å sjå heilt likt ut som teikningane. Det var gøy å male, skjære med tapetkniv, klippe, sy og lime og for å få alt heilt rett sier Marita.

Vinnerne av gjenvinningsdelen vant 15.000 kroner fra Hydro, mens vinnerne av den kreative delen vant 15.000 kroner fra Norsk Metallgjenvinning. Gratulerer til vinnerne og alle som deltok på Aksjon Gjenvinning i år. Dere har alle gjort en flott innsats for miljøet.